Det här med budget kan verka krångligt, men tvärtom ger en budget faktiskt mer frihet och trygghet i vardagen. Därför har vi på Loanstep satt ihop en guide för hur du gör en budget som hjälper dig att få bättre koll på din privata ekonomi

Artikelns innehåll:

  • Vad är en budget?
  • Varför ska du sätta upp en budget?
    • Budget – ta kontroll över din privatekonomi
    • Långsiktigt sparande – vilka är dina drömmar och mål?
    • Buffert – din räddare i nöden
  • Hur gör du en budget?

Vad är en budget?

Kort sagt handlar budget om att ha kontroll över sina inkomster och utgifter. Det låter kanske inte så svårt, men att hantera sin privatekonomi är något många tyvärr finner ganska jobbigt. Att ta sig tid att se vart pengarna faktiskt tar vägen lindrar däremot stressen och oron över att inte få ekonomin att gå ihop. Med en budget skapar du utmärkta förutsättningar för en sund privatekonomi utifrån tre enkla principer — ta kontroll över inkomster och utgifter, långsiktigt sparande och buffert. 

Budget — ta kontroll över din privatekonomi

En hushålls- eller personlig budget sammanställer din privatekonomi utifrån hur du hanterar inkomster och utgifter. På så sätt får du en tydlig överblick av din privatekonomi och möjlighet att granska hur du spenderar dina pengar för att balansera din ekonomi. Om dina utgifter överstiger dina inkomster har du en negativ balans i din privatekonomi och det vill du ju inte, eller hur? 

På kort sikt kan ett lån eller en kredit hjälpa för att tillsätta kapital, men främst som ett verktyg för att kunna skaffa dig tid till att hitta en mer hållbar och långsiktig lösning. För många är budgeten ett verktyg för att planera hur kommande inkomster ska användas , men en budget kan även hjälpa dig att ge din privatekonomi ett lyft genom att skära ner på onödiga utgifter, vilket leder in oss på sparande.

Långsiktigt sparande — vilka är dina drömmar och mål?

Budgeten utgör ett viktigt hjälpmedel för att nå dina mål och uppfylla dina drömmar. Med en privat budget kan du se över möjligheten att komma igång med ditt sparande. Det är vanligt att göra en budget om du ska spara till något speciellt som kontantinsatsen till en bostad eller en stundande resa, men även för att betala av mer på dina lån eller öka ditt allmänna sparande.

En hushållsbudget ger dig snabbt en uppfattning om hur mycket pengar du har kvar efter att du har betalat dina räkningar och fasta kostnader, såsom hyra och el. Därutöver tillkommer vanligtvis olika rörliga kostnader som spontana klädinköp och restaurangbesök. Ofta är det den här typen  av kostnader som kan begränsas till fördel för sparande, då det handlar om utgifter för saker och ting vi egentligen kanske inte behöver. 

Vill du lära dig mer om vad som kan påverka din budget? Kika gärna på vår guide över hur du tar kontroll över din privatekonomi där vi har samlat våra bästa tips för att boosta ditt sparande.   

Buffert — din räddare i nöden

När vi ändå är inne på temat sparande så är budget ett utmärkt redskap för att stresstesta din privatekonomi för oförutsedda händelser. En buffert är en summa pengar du har lagt undan för att kunna hantera oväntade kostnader. Vad händer om räntan höjs? Hur länge skulle jag klara mig om jag blir utan jobb? Med en buffert minskar du stressen och gör att du kan känna dig trygg om det där oväntade plötsligt inträffar. 

Ta reda på dina ekonomiska förutsättningar och undersök vad kan du göra redan idag för att vara bättre förberedd mot det oförutsedda. Generellt rekommenderas en buffert som motsvarar 2-3 månadslöner (netto), vilket justeras med hänsyn till om din levnadssituation förändras. Även om du bara kan undvara en hundralapp eller två i månaden så är det en bra start mot en framtida budget. Är du den som tänker att allt löser sig eller kommer ångesten krypande vid blotta tanken på att inte kunna betala dina räkningar?

Hur gör du en budget?

Nu när vi har gått igenom vad en budget är så är det dags att gå igenom hur du gör din egen budget och vad som ska ingå i den. Det finns många olika verktyg att använda dig av när du ska göra din budget i form av excel-mallar, appar eller papper och penna. Det viktigaste är att du använder det som passar dig bäst! 

Steg 1: Se över dina inkomster

Det första vi gör är att kartlägga din privata  ekonomi. Vi börjar med att spalta upp dina inkomster för en typiskt månad och får fram din disponibla inkomst — det vill säga hur mycket pengar du har att spendera varje månad. Detta gör vi genom att lägga ihop din inkomst efter skatt (såsom lön, pension, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag eller barnbidrag).

Om du frilansar, är egenföretagare eller av någon annan anledning har en varierande inkomst rekommenderar vi att du räknar ut en genomsnittlig månadslön. Se alltid till att basera din hushållsbudget på säkra inkomster, så räkna hellre ut en något lägre snittinkomst för att slippa onödig stress.   

Steg 2: Få koll på dina utgifter

Härnäst är det dags att se över dina utgifter. Det kan vara knepigt att komma ihåg vad du brukar lägga pengar på, därför är ett tips att logga in på din internetbank eller bankapp. Där kan du få en sammanställning av din betalningshistorik. 

Dela upp utgifterna i fasta och rörliga kostnader för att enkelt kunna prioritera och disponera din inkomst. Fasta kostnader är återkommande utgifter för till exempel boende, mat och försäkring, medan rörliga kostnader är spontana utgifter för exempelvis resor, shopping och nöjen som kanske inte är nödvändiga för att klara vardagen och som varierar månad för månad. När du sammanställer din budget är det viktigt att prioritera dina fasta utgifter och därefter se till eventuellt utrymme för rörliga utgifter.  

Steg 3: Kontrollera balansen i din privatekonomi

Nu har du koll på dina inkomster och utgifter för månaden – dags att stämma av om din budget går ihop! Målet för en sund privatekonomi är att dina inkomster täcker dina utgifter, vilket är ett tecken på att du har en välbalanserad hushållsbudget. Om så är fallet är nästa steg att komma igång med ditt sparande och säkerställa att du har en rimlig buffert för oväntade utgifter

Går det inte riktigt ihop? Se över vilka kostnader du kan skära ner på och hur du bör omfördela din inkomst för att optimera din budget. Ett tips är att basera budgeten på 50-30-20-regeln som menar att ungefär 50 % av din inkomst bör gå till fasta kostnader, 30% till att täcka rörliga utgifter och resterande 20 % bör läggas undan till sparande och potentiella investeringar. 

Sammanfattning

Den här artikeln går igenom budget och fördelarna med en hushålls- eller personlig budget. Vi vill uppmuntra fler att börja använda en budget  för att lindra den oro och stress som många förknippar med personlig ekonomi. Med den här artikeln vill vi visa hur smidigt det är att göra en budget för att få koll på dina inkomster och utgifteroch ta kontroll över din privata ekonomi. Som en del av detta har vi även introducerat begreppet buffert — en ekonomisk livlina för oförutsägbara händelser.

Låna pengar kostnadsfritt i 14 dagar

Vi erbjuder lån på upp till 25 000 kr

Vi hjälper dig med lån och finansiering, vi hanterar din ansökan om lån online och du kan ha pengarna på kontot samma dag.

Ta reda på vad vi kan erbjuda dig:

Starta ansökan betalningsmetoderr

Ett lån taget 2022-01-22 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på fem (5) månader som återbetalas genom fem (5) avbetalningar om ca 1 792 kr, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 %. Totalt att betala är 8 839 kr, av vilket 3 000 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst Savelend tillhandahåller och 60 kronor i aviavgift per avi. Kreditförmedling sker i samarbete med Savelend’s peer to peer lending. Återbetalningstid 5 månader - 24 månader. Maximala räntan är 38,4%.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Kanonbetyg i kundservice!

Vad det än gäller, hjälper vi dig gärna och du kan kontakta oss på det sätt som passar dig bäst!

Chatt

info@loanstep.se

026 - 222 28 38

Så fungerar det

Du ansöker om att låna pengar online, allt sker smidigt med BankID. Vi granskar och lämnar ett preliminärt besked om ditt snabblån på en gång! För ansökningar om lån genomförs endast en kreditupplysning via Bisnode (alltså ingen UC). OBS! En kreditupplysning från Bisnode påverkar inte ditt kreditbetyg. Om du är kvalificerad för ett lån så sätts pengarna in på ditt konto samma dag.