Anledningar till att ta ett lån

Vad är egentligen ett lån? Frågan kan tyckas onödig; du får disponera någon annans pengar under en överenskommen tid. Detta mot att du betalar tillbaka dem tillsammans med en viss avgift för att du fått låna dem. Svårare än så är det ju egentligen inte, men vad vi i denna text vill visa är att lånet är ett hjälpmedel för att underlätta din vardag. Den mest grundläggande principen är att du får kapital snabbare än att spara ihop till det. För att renovera en bostad och även köpa en ny bil är lånet i de flesta fall en direkt förutsättning för att man ska klara av det. Men det finns faktiskt andra skäl till att ta ett lån än att man bara behöver mer pengar. Låt oss titta på några av de funktioner ett lån kan ha när det används på rätt sätt.

Artikelns innehåll:

  • Vad ett lån är
  • Lån för att samla lån
  • Lån för att minska sina utgifter
  • Lån för att skaffa sig tid
  • Lån för att skaffa sig köputrymme

Lån för att samla lån

Många människor sitter på flera olika lån, inte sällan hos olika aktörer. Dessa lån har varierande storlek, villkor, löptider och räntor. Det här skapar både en onödigt hög merkostnad i form av avi- och/eller hanteringsavgifter samt även en möjlig riskfaktor i det att det är lätt att missa avier och inbetalningar. Genom att minska antalet lån blir det lättare att ha en överblick över sin låne- och utgiftssituation. Med ett enskilt lån löser man i så fall andra lån.

Lån för att minska sina utgifter

Det här anknyter direkt till punkten innan; samlar man ihop lånen till ett minskar man ofta utgifterna, men det kan också löna sig att ta ett lån för att betala av ett annat lån, om man räknar ut att det nya lånet har en mindre totalkostnad än det andra tack vare räntor och/eller avgifter.

Lån för att skaffa sig tid

Ibland handlar det om att man vet att intäkter är på väg, men att man behöver pengarna tidigare än så. I ett sånt fall blir återbetalningstiden på ett lån prio ett, och därefter vad det kostar “att ta sig dit” i form av lånekostnad. Du förskjuter helt enkelt tiden för din egen intäkt med lånet som verktyg. Det här kan också göras med principen lån mot lån. Har du ett lån som du behöver betala tillbaka innan du själv får dina pengar, kan det vara värt att se över om det är möjligt att förlänga återbetalningstiden. Här handlar det om att väga tid mot pengar om lånet blir dyrare.

Lån för att skaffa sig köputrymme

Det här är vad de flesta tänker på när man pratar lån. Att få tag i pengar helt enkelt. I sak handlar så klart alla ovanstående punkter om detta i någon utsträckning, men nu syftar vi mer på att få tag i ett kapital som inte ska gå till att reglera ett annat lån. Du behöver en summa pengar för att åtgärda något, förutsett eller oförutsett. Det kan handla om att reparera en tvättmaskin eller en bil, att köpa en ny bil eller ett hus, eller att åka på en resa. Här blir summan det primära, men det ska alltid ställas i relation till kostnaden och villkoren. . Fundera på vad det faktiskt kommer att kosta dig att få loss de där pengarna, och hur din återbetalningsförmåga realistiskt kommer att se ut. Det lönar sig att jämföra olika typer av lån och verkligen se över sin egna situation.

Sammanfattning

Ska vi peka på en sak vi vill att du tar med dig från denna text är det att tänka efter vad syftet med ditt lån är. Ett lån kan underlätta på många sätt, men det bästa är att du noga tänker efter, vad ska du använda lånet till? Vilket verktyg är ditt lån?

Kanonbetyg i kundservice!

Vad det än gäller, hjälper vi dig gärna och du kan kontakta oss på det sätt som passar dig bäst!

Chatt

info@loanstep.se

026 - 222 28 38

Så fungerar det

Du ansöker om att låna pengar online, allt sker smidigt med BankID. Vi granskar och lämnar ett preliminärt besked om ditt snabblån på en gång! För ansökningar om lån genomförs endast en kreditupplysning via Bisnode (alltså ingen UC). OBS! En kreditupplysning från Bisnode påverkar inte ditt kreditbetyg. Om du är kvalificerad för ett lån så sätts pengarna in på ditt konto samma dag.

Låna pengar kostnadsfritt i 14 dagar

Vi erbjuder lån på upp till 25 000 kr

Vi hjälper dig med lån och finansiering, vi hanterar din ansökan om lån online och du kan ha pengarna på kontot samma dag.

Ta reda på vad vi kan erbjuda dig:

Starta ansökan betalningsmetoderr

Ett lån taget 2022-05-20 med kreditbelopp på 15 750 kr till 21 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 840 kr, ger en effektiv ränta på totalt 29,54 %. Totalt att betala är 20 174 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SaveLend tillhandahåller. Kreditförmedling sker i samarbete med Savelend’s peer to peer lending.