Om att låna pengar hos Loanstep

Nedan får du en inblick i hur det går till från ansökan till utbetalning, samt hittar svar på de vanligaste frågorna:

1. Du ansöker om att låna pengar online

Vi erbjuder lån mellan 3 000 kr och 25 000 kr och med en löptid mellan 5 månader och 24 månader

För dig som vill ha ett korttidslån om max 5 000 kr online

Korttidslån är för lån upp till 5 000 kr och löper på ca 5 månader (beroende på när i månaden du tar lånet). Om du återbetalar så vi har pengarna åter inom 14 dagar betalar du inga avgifter eller räntor alls (du betalar alltså samma belopp som du lånade). Ju tidigare du betalar tillbaka ditt lån ju mer sparar du i form av lägre räntor och avgifter.

För dig som vill låna 15 000 – 25 000 kr online

Våra långtidslån löper på 24 månader och här kan du låna upp till 25 000 kr. Även på dessa betalar du inga räntor eller avgifter om lånet är återbetalt inom 14 dagar.

2. Vi behandlar ditt lån online

Du börjar med att logga in med BankID. Därefter får du fylla i lite korta uppgifter om din ekonomiska situation, syftet med lånet och till sist godkänner du våra villkor. Du måste också svara på våra kundkännedomsfrågor som vi är skyldiga att ställa enligt penningtvättslagen. Det finns också möjlighet att teckna vår gruppförsäkring, Loanstep Fakturaskydd (Du kan läsa mer om försäkringen under rubriken Vad är Loanstep Fakturaskydd?), som tecknas efter att du valt ditt lånebelopp.

När detta har gjorts tas en kreditupplysning och du får därefter välja till vilket konto pengarna ska betalas ut. Slutligen gör vi en manuell kontroll av din ekonomiska situation för att försäkra oss om att du har möjlighet att betala tillbaka lånet.

3. Pengarna betalas ut till ditt konto

Om du skickar in din ansökan på en vardag innan 12:00 får du besked från oss redan samma dag och om ditt lån godkänns är pengarna på ditt konto senast klockan 17:00. Ansöker du på en eftermiddag/helg får du svar från oss och (om din ansökan godkänns) pengarna på kontot nästkommande bankdag.

Frågor eller funderingar om våra lån?

Vi har samlat ihop de vanligaste vanliga frågor och svar nedan som förhoppningsvis ger dig den information du letar efter. Skulle du trots detta fortfarande behöva hjälp är du välkommen att kontakta oss via chat, email eller telefon: kontakta oss

För ansökningar om lån genomförs endast en kreditupplysning via Bisnode (alltså ingen UC). OBS! En kreditupplysning från Bisnode påverkar inte ditt kreditbetyg.

Efter att ett lån beviljats betalar vi ut pengarna så snabbt som möjligt. Om din ansökan kommer in till oss på en vardag innan 12:00 får du i de flesta fall pengarna på ditt konto innan 17:00 samma dag. Annars finns pengarna på ditt konto senast nästkommande bankdag.

Ja, om du återbetalar så att vi har pengarna tillbaka på vårt konto inom 14 dagar så betalar du endast lånebeloppet .

Om du inte har möjlighet att betala tillbaka inom 14 dagar, så kan du fortfarande spara pengar om du betalar tillbaka hela ditt lån tidigare än planerat. Om du väljer att betala in hela lånet i förtid avslutas lånet direkt hos oss och du slipper fler avgifter och mer ränta. Här kan du se hur mycket du kan spara:

För lån om 5 000 kr:

Återbetalar du inom 30 dagar: ca 6 361 kr
Återbetalar du inom 60 dagar: ca 7 063 kr
Återbetalar du inom 90 dagar: ca 7 731 kr
Återbetalar du inom 120 dagar: ca 8 384 kr
Om du återbetalar efter hela löptiden: ca 8 961 kr

För lån om 3 000 kr:

Återbetalar du inom 30 dagar: ca 3 840 kr
Återbetalar du inom 60 dagar: ca 4 285 kr
Återbetalar du inom 90 dagar: ca 4 710 kr
Återbetalar du inom 120 dagar: ca 5 114 kr
Om du återbetalar efter hela löptiden: ca 5 496 kr

Loanstep Fakturaskyddsförsäkring är en frivillig gruppförsäkring som täcker fasta kostnader som exempelvis lån, hyra, telefon etc. upp till 3 000 kr per månad, vid ofrivillig arbetslöshet och arbetsförmåga. Försäkringen gäller från och med den 31:a dagen av arbetslöshet eller arbetsoförmåga i upp till 12 månader.

Du tecknar försäkringen i själva ansökningsflödet förutsatt att du uppfyller alla anslutningskrav. Information om villkoren för försäkringen hittar du här.

Nej, att göra en ansökan hos oss är helt kostnadsfritt.

Självklart kan du betala tillbaka lånet innan förfallodagen på fakturan; på alla lån under 5 000 kr som återbetalas i förtid kan du spara delar av avgifter och räntor jämfört med om lånet löper hela tiden ut, och om du återbetalar så vi har pengarna inom 14 dagar blir det dessutom helt kostnadsfritt!

Logga in på ditt konto här på hemsidan och välj knappen “Återbetala nu” för att återbetala lånet. Tänk på att du måste lägga in betalningen före kl 16 för att vi ska hinna dra pengarna nästa bankdag.

Om du har några andra frågor gällande återbetalning, tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig.

När du ansöker om lån hos oss så kan du få ett eller flera låneerbjudanden, både korttidslån och långtidslån. Det första beskedet för våra lån är preliminärt, men dessa kräver även manuell granskning. Detta för att verkligen säkerställa att din ekonomi tillåter ett lån.

Nej – mot bakgrund av en ny svensk lagstiftning har vi valt att ta bort möjligheten att förlänga och istället satt löptiden på alla våra korttidslån till 5 månader. Om du vill betala av lånet på kortare tidsperiod än 150 dagar och samtidigt spara in på avgifter och räntor, kan du återbetala hela lånet i förtid genom att logga in på “mitt konto” här på hemsidan och välja knappen “Återbetala nu”.

När du ansöker om ett lån gör vi en kreditupplysning via vår samarbetspartner Bisnode. Dessa upplysningar syns inte om något annat företag väljer att göra en kreditupplysning på dig. Däremot får du enligt lag hem en kopia som berättar att vi i samband med Bisnode har gjort en kreditupplysning på dig, en omfrågandekopia – om du inte vill ha en papperskopia på kreditupplysningen hem i brevlådan kan du med fördel använda dig av Kivra och istället få breven digitalt.

Alla lån hos oss på Loanstep har ränta och avgifter – däremot kan man spara pengar på avgifter och räntor vid återbetalning i förtid, jämfört med att låta lånet löpa under hela avtalstiden. Du betalar inga avgifter och räntor om vi har pengarna tillbaka på vårt konto inom 14 dagar.

Om du inte har möjlighet att betala tillbaka inom 14 dagar, så kan du fortfarande spara pengar om du betalar tillbaka hela ditt lån tidigare än planerat. Om du väljer att betala in hela lånet i förtid avslutas lånet direkt hos oss och du slipper fler avgifter och mer ränta. Här kan du se hur mycket du kan spara:

För lån om 5 000 kr:

Återbetalar du inom 30 dagar: ca 6 361 kr
Återbetalar du inom 60 dagar: ca 7 063 kr 
Återbetalar du inom 90 dagar: ca 7 731 kr 
Återbetalar du inom 120 dagar: ca 8 384 kr
Om du återbetalar efter hela löptiden: ca 8 961 kr

För lån om 3 000 kr:

Återbetalar du inom 30 dagar: ca 3 840 kr
Återbetalar du inom 60 dagar: ca 4 285 kr
Återbetalar du inom 90 dagar: ca 4 710 kr
Återbetalar du inom 120 dagar: ca 5 114 kr
Om du återbetalar efter hela löptiden: ca 5 496 kr

Avgifter går till SBL Finans AB (ett bolag inom koncernen SaveLend Group AB) och kan vara förmedlingsavgifter och påminnelseavgifter. All ränta går till de långivare som tillsammans finansierat ditt lån, som tack för den finansiella risk de tog i samband med finansiering av ett anonymt lån.

Ja, räntan är avdragsgill precis som dina andra räntor, såsom bolåneräntor eller kreditkortsräntor. Ränteavdraget, som det kallas, medger att du får göra avdrag på 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kr. Överstiger dina räntekostnader 100 000 kr får du göra avdrag på 21 %. Notera att detta bara gäller räntedelen av lånet; avgifterna är inte avdragsgilla. Alla relevanta uppgifter om detta skickas automatiskt från oss till Skatteverket.

Det kan alltid dyka upp oväntade kostnader, som att bilen går sönder, vilket gör att man trots allt inte kan återbetala sitt lån i tid. Handlar det om en delbetalning för ett korttidslån tillkommer dröjsmålsränta om 36 % för det obetalda beloppet och ett ny dragning via autogiro kommer automatiskt göras vid nästa betalningstillfälle.

Om du vill betala av skulden innan nästkommande tillfälle för autogirodragning loggar du in på vår hemsida och väljer knappen ”Återbetala nu”.

Om du missar två betalningstillfällen i rad kommer lånet att sägas upp, enligt konsumentkreditlagen har du rätt till fyra veckors uppsägningstid. Därefter går ärendet vidare till inkasso och därifrån kan det sedan även gå till Kronofogden – vilket kan innebära att du inte får låna av oss i framtiden. Du bör alltid kontakta oss om det finns risk att detta blir fallet, så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig hitta en lösning.

Vi rekommenderar alltid att inte ansöka om lån om man vet med sig att det kan bli svårt att återbetala det i tid. Vi ser hellre att du återbetalar i tid och slipper betala för mycket i kostnader än att lånet förvärrar din ekonomiska situation.

De kreditmallar vi använder tar hänsyn till andra faktorer än enbart betalningsanmärkningar för att få en bättre helhetsbild av din ekonomi, men en anmärkning kommer inte förbättra chansen att få ett lån. Speciellt inte om det var nyligen man fick den. Normalt godkänner vi en (1) anmärkning om den är äldre än 12 månader om din ekonomi i övrigt visar att du har råd att betala tillbaka lånet.

Möjligheten att undersöka din ansökan manuellt finns alltid och då gör vi en individuell bedömning från fall till fall. Om man precis fått ett jobb syns det inte i kreditupplysningen förrän året efter att man har börjat, men genom att vi även tittar på kontoutdrag kan vi i många fall även se nyligen påbörjade anställningar utan att du behöver komplettera med ytterligare information.

Vid en individuell bedömning, tittar vi på den totala ekonomiska situationen och utreder låntagarens återbetalningsförmåga av den sökta krediten. Vi tittar inte endast på din inkomst utan gör en bredare kontroll än så. Exempelvis bör din inkomst vara från 150 000 kr om året och uppåt, samt att det inte bör finnas ett alltför stort underskott av kapital i förhållande till din inkomst.

Att man har en betalningsanmärkning behöver inte betyda att din ansökan kommer få avslag, men har man en anmärkning bör den vara äldre än 12 månader. Detta är våra rekommendationer, men man kan alltid ansöka för att se om man blir beviljad. Det är som sagt kostnadsfritt att ansöka. Har du andra frågor får du gärna vända dig till vår kundtjänst.

De krav vi ställer på våra låntagare varierar beroende på låntagarens ekonomiska situation. Samtidigt vill vi erbjuda möjligheten att komma tillrätta under en ekonomiskt tung period. Av denna anledning görs individuella bedömningar i alla de fall där kreditupplysningen inte ger tillräckligt mycket information.

Har man en i normalfallet ordnad ekonomi hjälper vi gärna till genom att erbjuda en smidig och enkel lånelösning, men har man betalningsanmärkningar måste en individuell bedömning göras.

Vi beviljar ej lån om det finns ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Loanstep Fakturaskyddsförsäkring är en frivillig gruppförsäkring som täcker fasta
kostnader som exempelvis lån, hyra, telefon etc. upp till 3 000 kr per månad, vid
ofrivillig arbetslöshet och arbetsförmåga. Försäkringen gäller från och med den
31:a dagen av arbetslöshet eller arbetsoförmåga i upp till 12 månader.
Du tecknar försäkringen i själva ansökningsflödet förutsatt att du uppfyller alla
anslutningskrav. Information om villkoren för försäkringen hittar du här.

Kanonbetyg i kundservice!

Vad det än gäller, hjälper vi dig gärna och du kan kontakta oss på det sätt som passar dig bäst!

Chatt

info@loanstep.se

026 - 222 28 38

Så fungerar det

Du ansöker om att låna pengar online, allt sker smidigt med BankID. Vi granskar och lämnar ett preliminärt besked om ditt lån på en gång! För ansökningar om lån genomförs endast en kreditupplysning via Bisnode (alltså ingen UC). OBS! En kreditupplysning från Bisnode påverkar inte ditt kreditbetyg. Om du är kvalificerad för ett lån så sätts pengarna in på ditt konto samma dag.

Loanstep och Finansinspektionen.

Loanstep.se ägs av Savelend Sweden AB (556933-0961) ett registrerat konsumentkreditinstitut med tillstånd från Svenska Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter enligt Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter.

Är du i behov av ett lån?

Ansök nu!